God købsmulighed, når banken slipper tøjlerne

10. december 2012, 01:58

Da finanskrisen startede i efteråret 2008 var det samtidig afslutningen på en lang periode med høj vækst, som i vid udstrækning var finansieret med lånte penge.

Vækst for lånte penge er rigtig godt, så længe man har villige långivere, som vil forsyne virksomheden med den nødvendige kapital til en passende lav rente.

Men strategien kan vise sig at være helt katastrofal, hvis de finansielle kreditorer pludselig smækker kassen i. Specielt hvis det sker samtidig med at virksomhedens kunder skruer ned for efterspørgslen.

Det var lige nøjagtig, hvad der skete for mange virksomheder under finanskrisen, og mens de fleste klarede sig igennem stormen, var der nogle af dem, som ikke overlevede. Det gælder f.eks. de to tidligere børsnoterede selskaber GPV Industri og Bodilsen Holding, som efterlod deres aktionærer med store tab.

Andre selskaber holdt sig i live gennem kunstigt åndedræt. Enten i kraft af kapitaltilskud fra de eksisterende aktionærer eller fordi de finansielle kreditorer (primært bankerne) havde en interesse i at holde selskaberne i live.

Når bankerne forlængede kreditaftaler med selskaber, som man ville være smækket døren i hovedet på under andre omstændigheder, var det ikke fordi de pludselig var blevet blødsødne. I flere tilfælde var alternativet ganske enkelt, at selskabet ellers havde været nødt til at dreje nøglen om. I så fald ville banken være nødt til at bogføre et tab, som i de værste eksempler kunne være blevet i milliardklassen.

Set i en overordnet sammenhæng gav det mere mening, at banken holdt kreditten åben, og samtidig reelt overtog kontrollen med selskabet, så man kunne sikre sine penge bedst muligt.

Konsekvensen heraf var, at selskaberne på kort sigt ikke længere havde som målsætning at drive forretningen bedst muligt. Målet var i stedet at sikre kreditorernes penge bedst muligt. Det medførte f.eks. at nogle selskaber begyndte at sælge ud af de aktiver, som de kort tid forinden havde købt med henblik på at styrke den langsigtede indtjening.

Læs hele artiklen i AktieUgebrevet nr. 43.

Få daglige nyheder og hold dig opdateret med vores gratis nyhedsmail!

 
Økonomisk Ugebrev Flash NEWS!
Vi modtager:
Pilestræde 34     1147 København K     Danmark     Tel: 70 23 40 10     kontakt@aktieugebrevet.dk