Mulighed for bedring hos DFDS i 2013

18. februar 2013, 09:48

Vi har tidligere haft et positivt syn på DFDS, hvilket skyldes, at de shippingmarkeder, som DFDS befinder sig på, ikke har været påvirket af den massive tilgang af ny tonnage, som vi ser i de tre store shippingsegmenter: container, tank og bulk.

DFDS’ vigtigste område er fragt af trailere, specielt over Nordsøen - fra Skandinavien til England. Hertil kommer mere traditionel færgefart bl.a. på den engelske kanal.

Forretningsgrundlaget – forenklet set - og det som væsentligst bestemmer om DFDS får fyldt sine ro-ro (Roll On - Roll Off) skibe op, er derfor udviklingen af lastbiltransporten i det nordlige Europa på den ene side og udbuddet af ro-ro skibstonnage på den anden side.

Modsat de andre shippingsegmenter har der ikke været et boom i kontraheringer af ny ro-ro tonnage de sidste fire-fem år. Der er trods alt tale om et mindre segment, og samtidigt har de asiatiske værfter ikke kastet sig massivt over at faldbyde billig tonnage til de europæiske rederier.

Typisk bygges ro-ro skibe stadig på tyske værfter, ligesom Lindø som noget af det sidste leverede roro skibe til det Hong Kong-baserede rederi ”Pacific Basin”. Alt i alt er der således ikke kommet flere ro-ro skibe på verdensmarkedet de sidste fire-fem år. De store spillere på det europæiske marked Grimaldi Lines, Colbefret, Stena og DFDS ser nærmest ud til at have delt markedet mellem sig.

På efterspørgselssiden har udviklingen i den Nordeuropæiske transport de seneste år været inde i en svag udvikling. Alene fragtmængden ud af Gøteborg er faldet med 4 % i 2012.

Hertil kommer, at DFDS på denne vigtige rute i 2012 er blevet udsat for en uventet konkurrence fra en tidligere DFDS storkunde. Det svenske speditørselskab NTEX har etableret rederiet North Sea RoRo og indchartret tonnage og åbnet egen fragtrute fra Gøteborg til England.

Læs hele artiklen i AktieUgebrevet nr. 7.

Få daglige nyheder og hold dig opdateret med vores gratis nyhedsmail!

 
Økonomisk Ugebrev Flash NEWS!
Vi modtager:
Pilestræde 34     1147 København K     Danmark     Tel: 70 23 40 10     kontakt@aktieugebrevet.dk